woensdag 11 januari 2017

Eerste cursusavond

Bart Pijper heet iedereen hartelijk welkom en stelt het cursusteam voor.

Verslag:

11 januari: Grietje
14 januari: Roel Pepping
25 januari: Henny Hauschild
28 januari: Bas Slot


Natuurmoment:

11 januari: Guido
25 januari: Menno Verhoef

Vijfminutenpraatje:

11 januari: Grietje
25 januari: Geert Huisman

Verder wordt er gewerkt volgens schema. Actie Grietje
Iedere cursist komt aan de beurt en mocht je niet kunnen dan zelf vervanging regelen zodat het verslag/vijfminutenpraatje/natuurmoment toch doorgaat.

Guido zijn natuurmoment gaat over een boompje uit eigen tuin. Guido woont sinds 5 jaar in Drenthe en hij heeft zijn tuin aardig over hoop gegooid. In zijn tuin kwam hij tijdens zaagwerk beschadigingen tegen aan het hout van een berk. Hij heeft er stukjes van geknipt en in groepjes van drie krijgen de cursisten een houtje en kunnen bekijken wat er aan de hand is om vervolgens te bedenken hoe dit ontstaan is.


Met elkaar komen we er niet uit maar Guido vermoedt dat de beschadigen gemaakt worden door wespen om een nest te bouwen.
Bart legt vervolgens uit hoe je het beste feedback kunt geven. Tips en Tops daar draait het om.  Bladzijde 43 in het cursusboek, module 1.
Benoem 3 tops (dingen die goed gingen)
Geef 3 tips (over zaken die verbeterd kunnen worden)
Bijvoorbeeld voor het natuurmoment van Guido
Top: een heel boompje meegenomen en het prikkelt om erachter te komen wat het is.

Hierna gaan we groepjes uiteen om kennis te maken met elkaar.

Na de pauze starten we met een vijfminutenpraatje. Dit is ook een vast onderdeel. Op bladzijde 212 worden het Natuurmoment en Vijfminutenpraatje nader uitgelegd.

Grietje leest een verhaal over eekhoorn en mier (Toon Tellengen, misschien wisten zij alles) voor als vijfminutenpraatje. Zij spreekt de wens uit dat we altijd ‘iets’ gaan ontdekken met elkaar.
Tips en Tops worden besproken.
Het verhaal was langer dan 5 minuten (expres) Er wordt streng op tijd gelet.
De tip, neem er een stopwatch bij als je gaat voorbereiden.

Hierna nam Jan het woord en ging via het inloggen bij het intranet van IVN uitleggen hoe het een en ander werkt. Tijdens de opleiding worden hier allerlei documenten toegevoegd. Cursisten kunnen zelf ook werk toevoegen. (Mediabibliotheek)
Verslagen en foto’s worden gedeeld op deze blog

Guido ging uitleggen over het verdere programma. Zodra alle (of bijna alle) afspraken gemaakt zijn komt dit duidelijk in het cursusprogramma te staan. Dit moet deze maand duidelijk worden. Het cursusteam vergadert 20 januari hierover.

Vaste tijden:

  • 19:30 tot 22:00 in het bezoekerscentrum in Ruinen.
  • 09:30 tot 12:00 voor de praktijk, op wisselende plekken. 

Tijdens de P en T lessen worden foto’s gemaakt. Deze foto’s mogen niet zomaar op internet verschijnen. We proberen er voor te zorgen dat we groepsfoto’s maken van de achterkant. Sommige foto’s worden gedeeld via de blogspot, passend bij een verslag.

De praktijkochtenden gaan in principe altijd door tenzij het weer echt gevaarlijk is. (ijzel, gladheid)
Starten met het AdoptieTerrein (AT), het liefste voor 1 februari maar uiterlijk voor 1 maart 2017.

Bart sluit af met een filmpje.


Bedankt voor de aandacht en tot zaterdag 09:30 op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum voor een tocht in de natuur. Opdracht: observeren.


GL14-01-17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten