zaterdag 11 februari 2017

Winterkenmerken in de Vledderhof

Vanmorgen 11-2-17 om 9:30 hadden wij ons verzameld om op pad te gaan voor een excursie “Bomen determineren op hun winterkenmerken”. Als inleiding vertelde Jan ons iets over de “Vledderhof” het landgoed en de dagcamping. Ook vertelde hij aan de hand van een informatiebord en een hoogtekaartje op basis van het Actueel Hoogtebestand Nederland  op welke locatie wij ons bevonden en de voorgeschiedenis van het gebied: De gletsjer die een kom uitgesleten heeft en stuwwallen heeft opgeworpen . Toen deelde hij het programma van de ochtend even mee: Deel 1: Het maken van een bomenpaspoort aan de hand van de Beknopte Sam Segal Knoppentabel voor een achttal bomen, waarna we na de pauze centraal onze bevindingen zouden delen (Echter zijn wij niet aan het laatste toegekomen). Deel 2: Aan het eind van de ochtend zouden we nog naar het Landgoed wandelen.

Na de uitleg van Jan mochten wij aan de slag en ons aansluiten bij Map, Joop, Jan of Guido. Ik (Tienes) heb mee gedaan met het groepje van Guido. Wij hebben om beurten een paspoort geschreven naar aanleiding van de bevindingen van de groep. Het bleek nog niet zo heel makkelijk om bepaalde omschrijvingen eenduidig te determineren ( Bijvoorbeeld: kleur, schubben , blaadjes, of wimpers). Wij hebben goed ons best gedaan. Ik vond het erg leuk en zeer leerzaam.


Hierna gingen wij terug naar het verzamelpunt voor een pauze en om even te bij te praten. Voor het volgende onderdeel moesten/mochten wij een stuk wandelen: Het Landgoed “Vledderhof”: Boschlust uit 1878. Tijdens het wandelen werden er door de cursisten nog veel vragen gesteld en door de docenten veel kennis gedeeld. Toen wij bij het Landgoed aankwamen hebben wij met ons allen bewonderend naar een aantal geweldige bomen staan kijken.


Hier terplekke heeft Jan ons nog even een overzichts-, verkavelingskaart laten zien om de ligging en geschiedenis van het Landgoed te verklaren, onder andere dat er in de omgeving een urnenveld en vier grafheuvels te vinden waren, (Waarvan er 2 vernoemd waren naar de stichters van 'De Maatschappij Van Weldadigheid': De Generaal en De Majoor), De aanwezige plassen , de verplaatsing van het dorp, etc.

Terugwandelend naar het verzamelpunt hebben wij nog even stilgestaan bij een grafheuvel en zijn geschiedenis.

Teruggekomen bij het verzamelpunt hebben wij ons huiswerk ontvangen: Takjes determineren en meenemen uit je Adoptieterrei n voor het volgende lesmoment (1 Maart). Het tijdstip van afscheid nemen was daar ongeveer twaalf uur.

Verslag Tienes Bouwman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten