woensdag 10 januari 2018

Ecologie - Kringlopen en energiestromen

Verslag Woensdag 10 januari 2018

Natuurmoment: door Roel.
Titel:  van AHMAS naar eigen gewas. (= .....alles hangt met elkaar samen)
We gaan met Roel naar zijn groentetuin. Hij heeft jonge plantjes voor ons meegenomen die we moeten bestuderen. Het zijn groenbemesters, dit kun je zien doordat er kleine knolletjes aan de wortels zitten. In deze knolletjes zitten bacteriën die stikstof binden. Zo krijg je op een natuurlijke manier stikstof in de grond. Door wisselteelt heeft Roel zijn eigen stikstof kringloop in de groentetuin.Huiswerk:
Er is maar een vraag binnen gekomen over de kringlopen
Diegenen die de footprint gemaakt hebben: Resultaten vielen erg tegen.

Kringlopen.
De volgende kringlopen worden besproken:

 • Circulatie van de oceanen
  Beweging van aarde en koud water onder en warme water boven geeft stroming
 • Voedingsstoffen
  • Stikstof
  • Fosfor
  • Kalium
  • Kalk

Bij de kringloop van voedingsstoffen spelen bacteriën een zeer belangrijke rol, omdat zij de bovenstaande elementen binden tot een oplosbaar product, zodat deze opgenomen kunnen worden door planten.

Kantelpunten
Ook wel Tipping Points genoemd gaat over de kantelpunten in ons klimaat. Het zijn momenten waarop ons klimaat in een korte tijd drastisch en onomkeerbaar kan omslaan. Een belangrijk, maar ook ingewikkeld onderwerp.
Wat gebeurt er in het ecosysteem als er een schakel tussen uit valt? Wat zijn de invloeden? Kunnen we het tegenhouden? En zo niet? Kunnen we voorspellen wat er gebeurd?

Bijzondere ecosystemen
Overgangsgebieden bijvoorbeeld tussen droog en nat of kalkarm naar kalkrijk of .vrijarm bos en zeggenmoeras.
Er zijn verschillende successiefasen van pioniers tot climaxfase. Dit hangt af van of er veel of weinig dynamiek is in een gebied.

5 minutenpraatje: door Elizabeth
We krijgen een mozaïek kunstwerk te zien. Het blijkt een uitvergroot blad te zijn waar een mineerder in huis heeft gehouden. Een klein plat rupsje die in het blad zich al etend een weg baant. Het spoor wordt steeds breder tot dat het rupsje het blad gaat verlaten en zal uitgroeien tot een klein motje. Mooi dierenspoor.


Links


Animatie klimaatverandering
Geen opmerkingen:

Een reactie posten